неделя, 18 октомври 2009 г.

Миро от КлиZма на Евровизия, как ?

Брутална гавра с родната музика и с все по-намаляващите й представители си направи днес БНТ в рамките на неделното нешоу на Димитър Цонев. За да избегне скандали около така интригуващото през последните няколко години гласуване с SMS-и и възможните манипулации на вота, телевизията майка, или по-точно упълномощените от нея лица решиха, че надпревара за излъчване на български представител на най-престижния музикален форум на Стария континент не е необходима.

Вместо това въпросната пасмина упълномощи 51 съмнителни лица (физически и юридически), които да изберат вместо хилядите родните меломани, живеещи всеки ден със и за музиката, която обичат. След избора на победител, композитори и поети щели неуморно да пишат песни, с които той да ни представи пред Европа.

Мамка му, това е все едно да назначим жури, което да ни излъчи управляваща партия, след което да ни избере и подходяща вътрешна, и външна политика.

Напълно в духа на тоталитаризма, целият фарс ни бе представен като демократичен и едва ли не Богоугоден. Бяха изтъкнати доводи, че това е практика и в други традиционно демократични страни като Франция например. Само за справка - Франция не е печелила Евровизия от 1977 година, което си е повече от красноречиво.

Кой, защо и как е избрал компетентното жури точно в този състав ?

Правят впечатление няколко неща :

1. Защо от всички изброени лица, единствено пред името на многоуважаваният художествен ръководител и дългогодишен диригент на „Мистерията на българските гласове” - проф. Дора Христова – има поставено научно звание ? Нима всички останали са музикално неграмотни ?

Съвсем не, просто търтеите от БНТ дори не са си направили труда, да представят всеки член на журито достатъчно обстойно. Така например член №6 на журито, Борис Карадимчев, име, което едва ли говори много на повечето от нас също има научно звание професор, и е един от учениците на Панчо Владигеров.

Така и така никой не разбра кои са хората, съставляващи 80% от журито, макар голяма част от тях наистина да са изтъкнати български музиканти, но в случая това се оказва бял кахър.

2. Какво търсят хора като агент Тенев (№17) в журито ?

Започнал като художник, рисувал обложките на албумите на Лили Иванова, впоследствие почнал да пише и текстове на песни, след което се изявява като журналист, шоумен и какво ли още не, включително и незавидната роля "съпруг на Кристина Димитрова".

3. Кой реши управителите точно тези медии да избират, вместо техните слушатели :

41. БГ РАДИО (МИРО)
43. ДАРИК РАДИО
(
МИРО)
49. Телевизия “ММ”
(МИРО)
50. в-к 24 ЧАСА
(СЛАВИ ТРИФОНОВ)
51. в-к ТРУД
(ОРЛИН ПАВЛОВ)

4. Какво търси БТА (№42, гласувала отново за МИРО) в списъка, представлявана в случая от Леда Аврамова (дали няма нещо общо с Краси Аврамов :), PR на БТА, и кой по дяволите излъчи нейния нежен фаворит ?

5. Важно е да се отбележи, че въпросната певица печели право на участие буквално в последния момент с гласовете на „БГ РАДИО”, „ДАРИК РАДИО”, ТЕЛЕВИЗИЯ „ММ” И „БТА”, и изпреварва своята посестрима Поли Генова.

6. Новият регламент не дава абсолютно никакъв шанс на млади (неизвестни до момента) изпълнители, с което ни обрича всяка година да търпим едни и същи до болка втръснати представители на родния шоубизнес, както и паразитиращите около тях композитори, поети и прочие специалисти.

Иначе публиката в залата бурно аплодираше с тъпи усмивки, вместо да измете от сцената мустакатият син на сътрудника на ДС Коста Цонев и жалките му асистенти в станалия традиционен за неделния ден тричасов хардкор-порно филм.

След като съвсем наскоро стана ясно, че скандалният съветник на Сергей Станишев, Азер Меликов е спонсорирал с държавни пари концертите на Миро, музикалният ни „елит” не само не го отлъчи завинаги от гилдията си, но дори го определи за най-изтъкнат български певец, който да ни представлява пред съвременна Европа. Честно казано, до днес си мислех, че Румяна Желева е най-лошата възможна алтернатива.

Първо беше DJ Балтазар, после Краси Аврамов и сега за капак Миро !

Да ни е честит третият пореден педераст на "Евровизия", може пък да е на късмет ...


(за любознателните, нека посетят страницата на БГ Евровизия, където ще намерят списък на журито и видео запис от "В неделя с", увековечил реалността в България)


Няма коментари:

Публикуване на коментар